Oferta firmy GETROM obejmuje dwa wyroby uhonorowane przez Lożę Ekspertów programu
„Doceń polskie”. Góralska krucha i Schabówka pieczona zostały ocenione podczas XVIII
audytu żywności, który odbył się 28 października br. Obie propozycje firmy z Mysłowic otrzymały
maksymalną liczbę punktów za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny, dzięki czemu zdobyły
nie tylko certyfikaty programu, ale także tytuły TOP PRODUKT.
Lepszej rekomendacji dla tych specjałów nie potrzeba.

Nagroda kapituły dla firmy z jakością

Doceń polskie

Certyfikaty „Doceń polskie” dla wyrobów firmy GETROM z Mysłowic.
Już po raz osiemnasty przeprowadzona została atestacja żywności z asortymentu polskich
wytwórców. Zorganizowany w ramach programu „Doceń polskie” audyt odbył się 28 października
w Czeladzi. Wśród artykułów spożywczych, które otrzymały certyfikaty „Doceń polskie” oraz
zaszczytne tytuły TOP PRODUKT znalazły się dwa wyroby z asortymentu mieszczącej się
w Mysłowicach firmy GETROM S.C.

Nagrodzone produkty to Góralska krucha i Schabówka pieczona.
Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”, którą tworzą specjaliści z branży spożywczej,
przyznała im maksymalne noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Za każdą
z tych trzech cech można zdobyć noty w skali 1-10. Godłem „Doceń polskie” mogą być
nagradzane wyłącznie artykuły, które zdobędą od jury minimum 7,5 pkt. Tytułem TOP PRODUKT
honoruje się zaś tylko żywność z maksymalnymi notami.
Każdy członek komisji ocenia produkty indywidualnie, nie konsultując się z pozostałymi
specjalistami. Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni,
współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Certyfikaty „Doceń polskie” nie są przyznawane wszystkim produktom, które zakwalifikowały się
do udziału w audycie. Znak promocyjny otrzymują tylko najbardziej wartościowe wyroby, dlatego
też godło programu stanowi dla konsumentów cenną rekomendację – mówi Marek Bielski, twórca
Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Nagrodzone przez ekspertów artykuły cechują się nie tylko wysoką jakością, ale i rodzimym
pochodzeniem. W audycie mogą uczestniczyć tylko produkty z tzw. polskim akcentem; tworzone
na podstawie tradycyjnych przepisów, z rodzimych składników lub na terenie naszego państwa.
Wybierając żywność z certyfikatem „Doceń polskie” konsumenci mają pewność, że wybierają
sprawdzony produkt, a jednocześnie wspierają krajowych producentów – dodaje M. Bielski.
Program „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Od samego początku jego funkcjonowania,
honorowy patronat nad przedsięwzięciem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Godło „Doceń polskie”
można otrzymać wyłącznie podczas odbywających się cztery razy w roku audytów żywności.
Więcej informacji na temat programu i jego laureatów, a także inicjatyw promujących polskie artykuły
spożywcze można znaleźć na stronie  www.docenpolskie.pl.

Śląski znak jakości dla wyrobu : Krupniok śląski