Joomla 3.1 Template by iPage Coupon

 

Certyfikaty „Doceń polskie” dla wyrobów firmy z Mysłowic.
Już po raz osiemnasty przeprowadzona została atestacja żywności z asortymentu polskich
wytwórców. Zorganizowany w ramach programu „Doceń polskie” audyt odbył się 28 października
w Czeladzi. Wśród artykułów spożywczych, które otrzymały certyfikaty „Doceń polskie” oraz
zaszczytne tytuły TOP PRODUKT znalazły się dwa wyroby z asortymentu mieszczącej się
w Mysłowicach firmy GETROM S.C.

Nagrodzone produkty to Góralska krucha i Schabówka pieczona.
Loża Ekspertów programu „Doceń polskie”, którą tworzą specjaliści z branży spożywczej,
przyznała im maksymalne noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Za każdą
z tych trzech cech można zdobyć noty w skali 1-10. Godłem „Doceń polskie” mogą być
nagradzane wyłącznie artykuły, które zdobędą od jury minimum 7,5 pkt. Tytułem TOP PRODUKT
honoruje się zaś tylko żywność z maksymalnymi notami.
Każdy członek komisji ocenia produkty indywidualnie, nie konsultując się z pozostałymi
specjalistami. Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni,
współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Certyfikaty „Doceń polskie” nie są przyznawane wszystkim produktom, które zakwalifikowały się
do udziału w audycie. Znak promocyjny otrzymują tylko najbardziej wartościowe wyroby, dlatego
też godło programu stanowi dla konsumentów cenną rekomendację - mówi Marek Bielski, twórca
Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Nagrodzone przez ekspertów artykuły cechują się nie tylko wysoką jakością, ale i rodzimym
pochodzeniem. W audycie mogą uczestniczyć tylko produkty z tzw. polskim akcentem; tworzone
na podstawie tradycyjnych przepisów, z rodzimych składników lub na terenie naszego państwa.
Wybierając żywność z certyfikatem „Doceń polskie” konsumenci mają pewność, że wybierają
sprawdzony produkt, a jednocześnie wspierają krajowych producentów - dodaje M. Bielski.
Program „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Od samego początku jego funkcjonowania,
honorowy patronat nad przedsięwzięciem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Godło „Doceń polskie”
można otrzymać wyłącznie podczas odbywających się cztery razy w roku audytów żywności.
Więcej informacji na temat programu i jego laureatów, a także inicjatyw promujących polskie artykuły
spożywcze można znaleźć na stronie www.docenpolskie.pl.


top produktdocen polskiecertyfikat schabowka pieczonacertyfikat goralska kruchagetrom certyfikat slaski znak  jakosci