GETROM -Spółka Cywilna to rodzinna firma z Mysłowic, która została założona w 1992 roku.
Jej właściciele, państwo Irena i Gerard Mikuła, byli związani z przetwórstwem mięsnym od
początku swojej kariery. W okresie prywatyzacji i likwidacji państwowych zakładów mięsnych
małżeństwo postanowiło wykorzystać zdobytą wiedzę i zbudować własny zakład. Ich syn
Tomasz podąża śladami rodziców – ukończył średnią szkołę przemysłu spożywczego, a w 1998 roku
– po zdobyciu tytułu mistrza rzeźniczo-wędliniarskiego – przejął w firmie kierownictwo.
Dzięki inwestycjom i modernizacjom, zakład jest bardzo dobrze wyposażony. Umiejętne łącznie
tradycji i nowinek technicznych, a także systematyczne badania laboratoryjne i wykwalifikowana
załoga pozwoliły przedsiębiorstwu osiągnąć sukces. Znaczenie firmy podkreślą zarówno pozytywne
opinie konsumentów, jak również zdobyte nagrody, m.in. przyznany w 2005 roku tytuł „Firma
z Jakością”, czy „Śląski Znak Jakości” otrzymany w 2006 roku za Krupnioka Śląskiego.
– Polskie wyroby wędliniarskie (dzięki odpowiedniemu procesowi produkcji oraz wysokiej jakości
naturalnym przyprawom) zawsze cieszyły się dobrą opinią smakoszy. Firma GETROM podtrzymuje
tę tradycję; powstające w zakładzie wędliny i wyroby podrobowe  są produkowane w oparciu o
stare, sprawdzone polskie receptury polskie, ale także regionalne – przede wszystkim śląskie –
deklaruje pan Tomasz Mikuła.   Oferta opisywanego producenta jest bardzo bogata. Do dyspozycji konsumentów są: wędzonki
(takie jak szynki, boczek, boczek cygański), wędliny (m.in. kiełbasy: śląska, toruńska, czosnkowa,
drobiowa, jak również parówki śląskie, winierki i frankfurterki). W asortymencie mysłowickiej
firmy znajdziemy ponadto wyroby podrobowe – krupniok, żymlok, salceson i pasztetową
Oferta firmy GETROM obejmuje dwa wyroby uhonorowane przez Lożę Ekspertów programu
„Doceń polskie”. Góralska krucha i Schabówka pieczona  zostały ocenione podczas XVIII
audytu żywności, który odbył się 28 października br. Obie propozycje firmy z Mysłowic otrzymały
maksymalną liczbę punktów za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny, dzięki czemu zdobyły
nie tylko certyfikaty programu, ale także tytuły TOP PRODUKT. Lepszej rekomendacji dla tych
specjałów nie potrzeba.